2016. Mjölksyra.

Japp. Nytt år. Nya mål. Ny start.

Det är alltid speciellt med starten på ett nytt år, en ny säsong. Man har satt upp mål- på kort sikt och på längre sikt- och lagt upp planer för att nå de målen och förväntan är alltid stor. För mig är det lite blandat i år, eftersom jag hade enorma förväntningar på förra året men fick i princip hela säsongen förstörd av Saskias skada. En svidande påminnelse om hur sårbar man är med EN häst i de högsta klasserna. Så i år är det med en viss reservation som jag ser fram emot tävlingssäsongen. Man blir lite skadeskjuten efter en sån där säsong som förra årets, så i år är det med viss försiktighet jag ser min målbild framför mig. Och, faktum är att jag i år har två hästar som ska kunna gå de största klasserna. Inte bara Saskia, utan även Cerrado. Om planen går i lås.

Cerrado har fått styrketräna en hel del senaste tiden, med hoppning var fjärde dag och då med samma övning varje gång.  Ni har sett en variant på den tidigare på bloggen. Först en studsserie över 7 studs på ca 70 cm och sedan vidare i en båge via bommar på kloss med fyra galoppsprång i mellan fram till en fyrkombination med oxrar, med strax över 6 meter i mellan. Hela serien hoppade jag igenom två gånger på raken, sedan vila och så på det igen. Cerrado fick börja på 1:10 och slutade på 1:30. Han har gjort övningen under några veckor nu och igår var sista gången med just den här övningen. Ni får ursäkta bildkvaliteten. Sambons mobilkamera. Inte direkt HD.

Jag har intresserat mig väldigt mycket för det här med mjölksyra. Och hur vi ska jobba våra hästar för att de verkligen ska bli starkare. Faktum är att det krävs väldigt tung belastning/träning för att hästarnas mjölksyra ska sätta in- så att man därmed kan jobba på ett sätt där de faktiskt blir starkare/uthålligare. Det är otroligt intressant och vi använder oss nu av en laktatmätare (som mäter mjölksyrahalten i blodet) för att se vilka av våra ”klassiska” hoppövningar kontra andra övningar- kopplat till bland annat travet- som ger mjölksyra hos hästarna.

Det kommer alltså bli mycket mer av det här med träningslära och hästarnas fysik i år. Så fort jag har lite mer kött på benen så återkommer jag.

Under tiden blir det förstås andra uppdateringar. Inte minst med Rebecca, som vilat hela december och januari och som nu ska ridas igång med sikte på Falsterbo.

Ha det!

 

/PW

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>